Nieuws 2014


Kranslegging Franse oorlogsvluchtelingen 1e Wereldoorlog

Bij het monument ter nagedachtenis aan 454 Franse vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) in Nederland zijn gestorven, werd op 15 oktober het begin van – zoals de Fransen het noemen – La Grande Guerre herdacht.

 

 

Hommage à Georges Moustaki

Alain Hiver geeft op maandag 14 juli 2014 (Fête du Quatorze Juillet) in het Kruisherenhotel Maastricht een concert ‘Hommage à Georges Moustaki’. Georges Moustaki die in 2003 een exclusief optreden gaf in het toen nog niet gerestaureerde Kruisherenklooster, overleed in mei 2013.
Dit concert is ook een eerbetoon aan een van de grootste Franse chansonniers. Het concert vindt plaats op de besloten Pandhof van het Kruisherenhotel Maastricht.

Klik hier voor meer informatieTheaterconcert Joie de Vivre - Harmonie St. Joseph 

 

Harmonie St. Joseph Sittard telt ongeveer 180 leden en musiceert op het niveau van de eerste divisie.

Op zaterdag 7 juni 2014 presenteren zij het theaterconcert “Joie de Vivre”.

Als hoofdartiesten van het theaterconcert zijn de Franstalige Belgische zangeres Jo Lemaire en de Nederlandse accordeonist Dominique Paats geconctracteerd. Jo Lemaire heeft fans in België, Nederland, Frankrijk, Canada en Duitsland. Jo Lemaire nam deel aan de "Transmusicales de Rennes", de "Printemps de Bourges" en de tour "Rock en France".

 

Datum                   zaterdag 7 juni 2014

Locatie                  Stadsschouwburg Sittard-Geleen, Monseigneur Claessensstraat 2, Sittard-Geleen

Aanvang                20.00 uur

 

Orkest                   Harmonie St. Joseph Sittard o.l.v. Björn Bus

                            Slagwerkgroep "Slasj" o.l.v. Roland Jaeger

Zangeres               Jo Lemaire

Accordeonist          Dominique Paats

Balletstudio            Danzaira

 

Presentator            Wim Steinbusch

 

Voor meer informatie:       http://seizoen1314.uitbalie.nl/voorstellingen/2392/Blaosmeziek_Joie_de_vivre_/Harmonie_St_Joseph_e_a_


Dodenherdenking

Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei jl. heeft de Honorair Consul Van Frankrijk te Maastricht, de heer Camille Oostwegel, samen met generaal Yakovleff van de Franse Militaire missie in Brunssum namens de Franse Republiek een krans gelegd op het Herdenkingsplein te Maastricht.

1 mei: le jour du muguet in Maastricht

Festival Le Jour du Muguet’ op 1 mei in Maastricht:
un tout petit peu Paris…

De Alliance Française Maastricht neemt ook dit jaar weer het initiatief om een kleinschalig festival te organiseren op 1 mei in Maastricht: ‘Le jour du Muguet’. Het festival is bedoeld om uiting te geven aan de verbondenheid van Maastricht met het Franse cultuurgebied.

Het idee van het kleinschalige festival is geënt op een eeuwenoud gebruik om op de eerste dag van mei aan iemand waarvan men houdt een Lelietje van Dalen (un Muguet) te geven, als geluksbrenger.
Deze traditie, die in Frankrijk en België nog volop in ere wordt gehouden, krijgt in Maastricht een extra dimensie doordat jaarlijks een persoon die zich voor de versteviging van de Franse taal en cultuur in Maastricht verdienstelijk heeft gemaakt, een ereprijs, met een verwijzing naar ‘le Muguet’, krijgt uitgereikt. Rondom deze uitreiking vindt het festival plaats met Frans georiënteerde performances en veel muziek. Ook voor mensen die de Franse taal niet zo meester zijn, is het een heel boeiend programma. Maastricht: un tout petit peu Paris…

 Expositie Hommage à Rembrandt

Henri Landier

Zondag 9 maart tot 9 juni 2014

De Franse schilder Henri Landier kruipt als het ware in de huid van Rembrandt. Geïnspireerd door een bezoek in 2000 aan de grote exposite over Rembrandt (zijn zelfportretten) in het Mauritshuis in Den Haag, is hij gestart met de eerste schilderijen voor deze expositie. De afgelopen 13 jaar heeft hij meesterwerken en zelfportretten van Rembrandt op zijn eigen creatieve wijze een metamorfose gegeven.

In totaal worden een 80 unieke werken geëxposeerd in Maastricht bij Galerie Dis (Tafelstraat 28) en Kruisherenhotel Maastricht (Kruisherengang 19-23). Tevens zijn enkele werken te zien in Château Neercanne, Château St. Gerlach en WinselerHof (adresgegevens zijn terug te vinden op www.chateauhotels.nl).


Archief:
Nieuws 2013
Nieuws 2012
Nieuws 2011
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007