Nieuws 2011


Met Napoleon naar Moskou.
De ongelooflijke overlevingstocht van Joseph Abbeel’

Op 4 oktober jl was de heer Oostwegel in de Concertzaal van het Regionaal Instituut Cultuur- en Kunsteducatie te Weert aanwezig bij de boekpresentatie en lezing door dr. Joost Welten over zijn boek “Met Napoleon naar Moskou”


Foto:  Martin van Hoef


Kranslegging en inzegening Frans monument te Limbricht

Door burgemeester S. Cox, eerwaarde heer F. Bronneberg en Honorair Consul C. Oostwegel.
Datum:
Zaterdag 24 september, 14.45
Locatie:
Gemeenschapshuis ’t woape van Lömmerich, Past. De Gronckelstraat 1 te Limbricht


Uitreiking van de Franse onderscheiding ‘Officier dans l’Ordre National du Mérite’ aan Camille Oostwegel

De heer Oostwegel is door de Franse President benoemd tot ‘Officier dans l’Ordre National du Mérite’. Deze onderscheiding wordt uitgereikt voor ‘belangrijke verdiensten’ en er zijn 3 categorieën in de onderscheiding: Commandeur, Officier en Chevalier.

De Franse republiek onderscheidt de heer Oostwegel vanwege zijn persoonlijke verdiensten, maar ook vanwege de inspanningen die hij gedaan heeft via zijn diverse functies om de banden tussen Frankrijk en Nederland te versterken. De heer Oostwegel vervult sinds juli 2002 een actieve rol als Honorair Consul van Frankrijk te Maastricht.

De onderscheiding werd maandagmiddag 26 september uitgereikt in Château St. Gerlach door de Franse ambassadeur Pierre Ménat in het bijzijn van vele genodigden.


Photo: Hans Silvius

Toespraak van de Ambassadeur van Frankrijk in Nederland, de heer P. Ménat:

Toespraak van de Honorair Consul van Frankrijk te Maastricht, de heer C. Oostwegel:


Concours international de fanfares

9, 10 en 11 september vindt in Maastricht het "Concours international de fanfares" plaats. Er doen in totaal 14 fanfares mee, waarvan 10 uit Frankrijk. Meer informatie treft u op de website van "Les Chaupiques" aan: www.chaupiques.nl


Petits Chanteurs d’Aix en Provence

Een opmerkelijk koor is deze zomer te gast in onze contreien. Het gaat om ‘Les Petits Chanteurs d’Aix en Provence’ die het hele jaar door gevarieerde concerten geven tot ver buiten de Provence. Dit jaar bestaan zij 50 jaar en op toernee door Europa komen zij onder meer naar Nederland en Vlaanderen.

Zondagmiddag 17 juli zullen zij optreden in de schitterend gerestaureerde St Gerlachkerk te Houthem-St. Gerlach, om 16.00 uur.
De toegang tot dit concert is gratis.

In de ochtend begeleiden zij de Mis van 11.30 in de OLV Basiliek ‘Sterre der Zee’ in Maastricht.

www.petitschanteursaix.org


Quatorze juillet

Twee dagen Frans feestje in Jekerwartier te Maastricht: Quatorze Juillet [14 juli] en Jour de la musique Manouche [15 juli]

Le Quatorze Juillet, de nationale Franse feestdag, wordt in 2011 voor de derde maal gevierd in hartje Maastricht, in het rustieke Jekerkwartier. Maastricht is de meest Franse stad van ons land: de Fransen lieten er stevig hun sporen na en het Bourgondische Franse joie de vivre zit er nog altijd diep in. Voor meer informatie: www.maastrichtnet.nl/productie/le-quatorze-juillet


Get together Frankrijk Universiteit Maastricht

Op 29 juni jl. organiseerde de Universiteit Maastricht een get-together voor Franse studenten. De Consul Honoraire was hierbij aanwezig. Eind september zal er een nieuw get-together worden georganiseerd voor nieuwe Franse studenten.

 

Processie Maastricht
Honorair Consuls tijdens de stadsprocessie Maastricht (15 mei 2011).


1 mei, le jour du muguet

In België en Frankrijk is één mei de “jour du muguet”. Weinig Nederlanders kennen deze traditie om op die dag een lelietje van dalen, als gelukbrenger, aan iemand die je zeer dierbaar is, te geven. Daarom heeft de Alliance Française Maastricht enige jaren geleden het idee geopperd om deze gewoonte in Nederland te introduceren, als een brug tussen zowel de Nederlandse als de Franse cultuur.

Op deze dag reikt de Alliance Maastricht eveneens een prijs uit: de Prix du Muguet, een prijs die toegekend wordt een een persoon die bijgedragen heeft aan de promotie van de Franse taal in Nederland en aan de toenadering van beide culturen. Deze prijs, een prachtig beeldje gemaakt door een Maastrichtse kunstenaar werd dit jaar uitgereikt aan de Consul honorair te Maastricht, de heer Camille Oostwegel. Deze plechtigheid geschiedde door de wethouder van Cultuur, de heer de heer Jacques Costongs. 


De heer Camille Oostwegel (R)
met de heer Costongs (L)

Archief:
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007