Nieuws 2008


Minister Maria van der Hoeven onderscheiden als “officier de la Légion d’Honneur”

Op 28 oktober 2008 heeft de ambassadeur van Frankrijk, Jean-François Blarel, de versierselen van Officier de la Légion d’Honneur uitgereikt aan minister Maria van der Hoeven. Meer informatie treft u aan op www.ambafrance-nl.org


MAESTRICHT KLEURT FRANS

Op zaterdag 18 oktober viert de ALLIANCE FRANÇAISE DES PAYS-BAS het 4de nationale evenement ter gelegenheid van haar 120 jarig bestaan in de meest Franse stad van Nederland: Maastricht.

Na een lunch in de St.Janskerk op het Vrijthof zullen leden en gasten van de Alliance Française kunnen genieten van een culturele rondleiding en zich over de stad Maastricht verspreiden.
Burgemeester Leers zal de Alliance Française en haar genodigden hierna ontvangen voor een receptie op het Stadhuis aan de Markt.

Deze Franse invasie is te danken aan de komst van het Franse toneelstuk
“Oscar et la dame rose “ naar het beroemde boek van Eric- Emmanuel Schmitt,
dat inmiddels ook verfilmd is.
De uitvoering wordt gegeven in het Conservatorium in de Bonnefantenstraat in Maastricht die hier wordt voorafgegaan door een signeer sessie van de auteur, die speciaal voor de Alliance Française hierbij aanwezig zal zijn!

Meer informatie treft u aan op www.alliance-francaise.nl


Europese dag van de talen

Op 26 september j.l. vond in onze provincie een speciale editie plaats van de Dag van de Talen georganiseerd door de Talenacademie Nederland.

De heer Oostwegel nam ook deel aan deze dag in zijn functie van Consul Honoraire en hield een warm pleidooi voor de Franse taal. 

De Talenacademie Nederland is een expertisecentrum voor het talenonderwijs en internationale communicatie. Dit is het enige dienstverlenende centrum in Nederland dat volledig gespecialiseerd is in talen. Meer informatie over de talenacademie treft u aan op www.talenacademie.nl


Dhr. Oostwegel, Consul Honoraire de France à Maestricht; dhr. De Ruiter, Stichting De Munnik; dhr. Halink, Talenacademie


Franse minister Boutin in Maastricht

Dinsdag 2 september, bracht de Franse Minister van huisvesting en steden, mevrouw Christine Boutin, een bezoek aan Maastricht. Doelstelling van het bezoek is het bekijken van en geïnformeerd worden over projecten om binnenstedelijke gebieden te revitaliseren. Maastricht kent hiervan een aantal goede voorbeelden. Het bezoek is georganiseerd door de gemeente Maastricht en Q-Park.
Dhr. Oostwegel was in zijn functie van Consul Honoraire van Frankrijk ook aanwezig om Mme. Boutin in Maastricht te begroeten en rond te leiden in het Kruisherenhotel.


Dhr. Vleugels, directeur van Q-Park ; Mme. Boutin, Franse Minister van huisvesting en steden; Dhr. Oostwegel, Consul Honoraire van Frankrijk te Maastricht


Opgraving “Frans kerkhof” Limbricht


VLNR: Archeologen, Archivaris dhr. P. Boselie van de Gemeente Sittard, Consul Honoraire dhr. C. Oostwegel en Wethouder dhr. P. Meekels van de Gemeente Sittard, 31 juli 2008

In een akker op enkele honderden meters van Kasteel Limbricht wordt gezocht naar een massagraf waarin 687 Napoleontische soldaten moeten liggen. De opgraving is mogelijk gemaakt door opnames van de tv-serie 'Expeditie Limburg: ontdek het verleden'. De documentairereeks is onderdeel van de Culturele Biografie Limburg, een initiatief van de Provincie.
In 1813 was Kasteel Limbricht tijdelijk een veldhospitaal voor het leger van Napoleon, dat zich terugtrok naar Frankrijk. Een 'besmettelijke koorts' maakte volgens historici in Limbricht 687 slachtoffers onder de soldaten.

Het was tot het laatste moment spannend of het team van archeologen de resten van de 687 Franse soldaten zou vinden. Het antwoord op die vraag krijgt u begin oktober 2008 als de tv-documentaire 'Expeditie Limburg: ontdek het verleden' op L1 zal worden uitgezonden.


(R)evolutie op het gebied van communicatiesystemen voor bedrijven

De Franse Kamer organiseert op 8 september aanstaande een themalunch met als onderwerp de (R)evolutie op het gebied van communicatiesystemen voor bedrijven. Uw gastspreker is Jacques Prothon, Manager bij Alcatel-Lucent en specialist op het gebied van « Unified Communications ». De werktaal is Engels. De lunch vindt plaats van 12:00 – 14:00 uur in Mercure Hotel Amsterdam Airport (aan de Ring). Meer informatie hierover treft u aan op internet onder de rubriek « Actualiteiten » :
http://www.cfci.nl/index.php?d=3846&no_cache=1&tx_calendar_pi1[f1]=884


integratie seminar voor Franstaligen

Op donderdag 18 september aanstaande organiseert de Franse Kamer van Koophandel een integratie seminar voor Franstaligen die sinds kort in Nederland leven en werken. Het seminar vindt plaats bij Loyens & Loeff te Rotterdam en is nieuw van opzet. Tijdens het seminar ontdekken de deelnemers de specifieke culturele en juridische kenmerken van het zakendoen in Nederland. Experts geven onmisbare tips om te kunnen meedoen in het Nederlandse zakenleven. Meer informatie treft u aan op internet onder de rubriek « Actualiteiten » : http://www.cfci.nl/index.php?id=7666&lng=0


Processie Maastricht


Honorair Consuls (van links naar rechts: Honorair Consul van Spanje: Dhr. Dolmans, Honorair Consul van Luxemburg: Dhr. Jadoul, Honorair Consul van België: Dhr. Schols, Honorair consul van Duitsland: Dhr. Beijer en, Honorair Consul van Frankrijk: Dhr. Oostwegel) tijdens de stadsprocessie Maastricht (18 mei 2008).


Studiedag Honorair Consuls

Studiedag Honorair Consuls in Clingendael (Nederlands Instituut voor internationale betrekkingen) op 9 mei jl. In het midden op de foto oud-minister van Buitenlandse Zaken, Dr. B. Bot.Nationale dodenherdenking

Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei jl. heeft de Honorair Consul Van Frankrijk te Maastricht, de heer Camille Oostwegel, samen met le Lieutenant-Colonel Le Guevel van de Franse Militaire missie in Brunssum namens de Franse Republiek een krans gelegd op het Koningsplein te Maastricht.


Soirée de la chanson

Het Pesthuys Podium organiseert op 3 mei een Franse avond waarin het Chanson centraal staat.
Waar                  : Pesthuys Podium, Vijfkoppen 1 in Maastricht
Wanneer           : zaterdag 3 mei
Hoe laat             : 20.00 uur
Entree                : € 8,-
Reserveren       : per e-mail: info@pesthuyspodium.nl
of tel.: 043-325 29 12


Nieuwjaarsborrel l’Union des Français de l’Etranger(U.F.E.) in Kruisherenhotel MaastrichtOntmoeting tussen Nederlands en Frans Jong Talent
25 januari 2008 in Maastricht

Op initiatief van de Nederlands-Franse Samenwerkingsraad en beide ministeries van Buitenlandse Zaken, werd in oktober 2005 in Parijs een eerste bijeenkomst georganiseerd van “Jong Talent” over het thema “Welk Europa willen wij?”

Jonge talentvolle professionals uit de politieke wereld, het bedrijfsleven, de wetenschap, de culturele wereld, NGO’s en de media hebben elkaar tijdens deze gelegenheid ontmoet.

Een tweede bijeenkomst van Jong Talent heeft plaats gevonden in Maastricht op 24 en 25 januari.


Onderste rij, v.l.n.r.: Jean-Michel Gaussot, Franse ambassadeur in Den Haag; Jo Ritzen, Voorzitter Universiteit Maastricht; Frans Timmermans, staatssecretaris buitenlandse zaken; Hans Hugo Siblesz, Nederlandse ambassadeur in Parijs


Archief:
Nieuws 2010
Nieuws 2009
Nieuws 2008
Nieuws 2007